Bank Holiday

Het is vandaag weer eens Bank Holiday in Gibraltar. Aan die Bank Holidays kan ik niet echt wennen. In de zin van: ze komen vaak als een verrassing. Dan vraag ik: is er een speciale gelegenheid voor deze vrije dag? En dan kijken ze elkaar vragend aan en zegt uiteindelijk iemand: het is Spring Bank Holiday. ‘Spring?’ vraag ik, ‘Die is al een tijdje onderweg toch? It’s almost summer!’

Ik heb net even gegoogeld en het is inderdaad Spring Bank Holiday. En die is iedere laatste vrijdag van de maand mei. De eerste maandag van mei was ‘May Day’ of ‘Early May Bank Holiday’. En de laatste maandag van augustus zal de ‘Late Summer Bank Holiday’ zijn. En zo zijn er nog een paar meer. Het heet trouwens Bank Holiday omdat de banken op die dag dicht zijn. Er is zelfs een Bank Holiday Act 1871 waarin de eerste vier Bank Holidays vastgesteld werden. Ik leer zoveel hier.

Wat betekent het in de praktijk? Veel mensen zijn vrij en veel winkels zijn dicht en dus is het redelijk stil in Gibraltar. Mensen gaan een weekendje weg en ook wij waren weer lekker op stap afgelopen dagen. Deze keer was het Nerja, dat ligt zo’n 50 kilometer ten oosten van Malaga. Nerja is een redelijk populair vakantiestadje, voornamelijk vanwege de 16 kilometer strand. Het is een schattig plaatsje, vol met restaurantjes en barretjes. Gezellig en levendig.

In Nerja is ook de Cueva de Nerja, een enorme druipsteengrot. Het heeft een gangenstelsel van ongeveer vijf kilometer en is ook buitengewoon hoog. Daardoor zijn er stalactieten van wel 32 meter die zich in de loop van 800.000 jaar gevormd hebben! De grot bevat ook veel oude schilderingen en tekeningen. De oudsten zijn waarschijnlijk 42.000 jaar oud! Helaas konden we die niet zien. Was wel benieuwd naar de kunst van onze voorouders.

Na de Cueva zijn we nog even naar het strand gegaan. Toen we daar naartoe liepen kwamen we langs een Nederlandse kroeg die Nederlandse frituur had! Ik hoor jullie denken: ben je in Zuid Spanje, met al z’n tapas en andere lekkere eten en dan ga je frikandellen eten. Ja. Klopt. En patat natuurlijk. Met een lekkere klodder mayonaise. Heeeeerlijk!

Daarna lekker op onze strandstoeltjes uitbuiken. Ja, we hebben strandstoeltjes. Ik wil namelijk altijd graag naar het strand, maar ik word hartstikke kriegelig van dat zand. Overal. Vooral tussen je tenen. Argh! Ik wilde vroeger ook altijd aan het strand wonen, maar toen ik gisteren op mijn strandstoeltje op het strand zat bedacht ik me dat dat misschien niet een geweldig goed idee was. Dan toch liever in ons appartement met het zwembad op het dak. Zonder zand.

XXX

Een reactie

  1. Alweer een prachtig verhaal, en die frikadellen ………
    Ik zal ze vast inslaan.
    Veel plezier en geniet!
    tÛt van ûs

Gesloten voor reacties.