Sunday Roast

Mijn eerste blog is inmiddels 134 keer gelezen! Wow! En zoveel leuke reacties, superbedankt! Het schrijven van een blog was eigenlijk niet mijn idee. Mijn zus kwam er mee en vriendinnen moedigden het aan. ‘Waar moet ik over gaan schrijven?’ was mijn eerste – afhoudende – reactie. ‘Je maakt genoeg mee’ was hun antwoord. Dat laatste is zeker waar gebleken. Ik maak genoeg mee, kleine dingen, grote dingen, grappige dingen, vreemde dingen, hoezo-dingen. In deze blog een paar van die …dingen.

Ik begin met een van mijn grootste hoezo-dingen. Ons bed heeft wielen. Hoezo? Een bed met wielen is vast heel praktisch… als het een ziekenhuisbed is. Als dat niet het geval is, is het ook gewoon echt niet handig. Ik kan bijvoorbeeld niet in bed lezen, want, als ik rechtop in bed zit met mijn rug tegen het hoofdeind aan, rolt het bed weg. Wat mij achterlaat in een soort vreemde horizontale houding waarin ik krampachtig probeer niet tussen het bed en het hoofdeind te vallen en probeer overeind te komen waarbij ik moet voorkomen dat het hoofdeinde om valt. Niet handig dus.

Nog zo’n hoezo. Onze liften worden sowieso twee keer per week gerepareerd. Waarom? Zijn de monteurs niet goed? Zijn het mislukte liften met steeds andere mankementen? Woont er een liftensloper in onze flat? Of is het onderdeel van een plan van het ministerie van gezondheid om ons meer in beweging te krijgen? You tell me! Gelukkig hebben we nog niet meegemaakt dat beide liften het tegelijk niet meer deden. Twaalf verdiepingen traplopen is niet grappig.

Wat me verder op is gevallen is dat het op zaterdag en zondag hier heel stil is. Veel mensen gaan namelijk in het weekend weg en er zijn nog niet zoveel toeristen. Op zondag zijn dus de meeste winkels gesloten en op zaterdag sluiten ze redelijk vroeg, om een uur of twee. Doordeweeks daarentegen is het in Main Street één en al gezelligheid. Gibraltarezen en een handje vol toeristen struinen door de parfumeries, staan op straat te kletsen of zitten op de terrasjes een hapje te eten. Wij hebben inmiddels geleerd dat het in sommige Spaanse steden op zaterdag niet veel drukker is. En dat de siësta ongeveer de hele middag duurt.

Maar waar ik echt het minste aan kan wennen is dat we iedere keer als we naar een andere stad willen, we onze paspoorten mee moeten nemen en moeten aansluiten in de rij voor de grenscontrole. Soms gaat dat snel, soms gaat dat alles behalve snel. En dan duurt het ook niet lang omdat onze paspoorten uitgebreid gecontroleerd worden. Nee, het duurt lang omdat de twee, vier of soms zes rijen terug moeten naar één rij (om daarna weer verder te kunnen in twee rijen). Gelukkig is er een website waarop je kunt bekijken hoe druk het is bij de grens. Nieuwsgierig naar het grensverkeer tussen Gibraltar en Spanje? Klik hier.

Zo vallen je allerlei eigenaardigheden op als je in een ander land woont. En dat is eigenlijk heel leuk. Er zijn natuurlijk dingen die je liever anders doet en anders gewend bent, maar er zijn ook dingen waarvan je denkt: dat moeten wij in Nederland ook zo doen! Het eerste wat ik zou willen introduceren in Nederland is de Sunday Roast. Mijn grote favoriet. De Sunday Roast is een geweldige Britse traditionele lunch die ze gelukkig op deze rots ook kennen. Je kunt kiezen tussen kip, varken, lam of rundvlees en verder ligt je bord vol met groenten, aardappelen, jus en Yorskhire Pudding. Traditioneel gezien eet je dit allemaal nadat je uit de kerk bent gekomen, wij eten het als we net uit bed zijn gekomen. De Sunday Roast is ideaal. Je eet je helemaal vol en dan kun je de rest van de zondag op de bank liggen uitbuiken. I’m in!

XXX

PS: Heb je mijn foto’s al gezien? Klik hier.
PS2: Ik heb een fiets! Joehoe!

 

6 reacties

 1. mooi, vooral dat bed op wieltjes, een ziekenhuisbed heeft een rem, jullie bed niet?
  En voortaan zondags wel naar de kerk he!!! Anders verdien je je lunch niet.
  Dank u voor deze spijze……
  liefs uit een ijskoud friesland

 2. Mooi stukje weer!
  Ik wil ook zo,n sunday roast..lijkt me wel wat!
  Stom bed trouwens!
  Lekker genieten daar! ..en fietsen natuurlijk!
  Tuut

Gesloten voor reacties.